Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Børnevenligt krat – hvordan gør vi?

ons. 17. dec. kl 11:10

Har I nogle ideer til hvad vi kan plante i et børnevenligt krat? 

Vi har et hjørne i haven, som vi gerne vil indrette med et børnevenligt krat hvor børnene, kan bygge huler, gemme sig og gå på opdagelse. Der står i forvejen en rød hassel og en sargentæble. Arealet er ca. 5 x 2,5 m.

Det er lidt en vild del af haven med frugttræer og højt græs med stier i, så det nye krat må gerne have den samme kararakter dog uden at se rodet ud.

Hilsen Marie

 

Haveselskabets Rådgivning

Da arealet er forholdsvis lille, vil jeg anbefale, at I holder den nye beplantning enkel, så I undgår at det kommer til at rodet ud.

Det vilde præg kan I opnå ved at vælge planter, der enten vokser vildt i den danske natur eller plantearter, som bruges i landskabet i bl.a. læhegn osv. Desuden skal I holde igen med beskæresaksen, så planterne får lov til at vokse naturligt.  

Den røde hassel, I har plantet, kan fint indgå som en del af det nye krat, og måske skulle I endda plante et par stykker mere. Hassel er god til denne type beplantning, fordi der ikke er særlig mange blade i bunden, når den er blevet stor. Dermed bliver der et lille rum under planten, hvor børnene kan bygge hule og lege.

Det samme gælder for alm. hyld, Sambuscus nigra. Båndpil, Salix viminalis, vil også være en god plante til krattet. Den vokser utrolig hurtigt, så der vil ikke gå mange år, før der er skabt en tæt beplantning.  

Skab en tæt kant

For at skabe en tæt kant, så krattet kommer til at føles lukket, kan I plante nogle lidt lavere tætte buske. Det kunne være en blanding af hvid kornel, Cornus alba, og sortfrugtet surbær, Aronia melanocarpa.

Hvid kornel er bedst kendt for sine kraftigt røde grene om vinteren. Om sommeren er den en tæt busk med grønne blade.

Surbær har hvide blomsterskærme i maj, og i løbet af sommeren udvikler den dekorative sorte frugter, som er sure men ugiftige. Inden løvfald farves bladene helt rødorange.

En planteafstand på 1-1,5 meter vil være passende. Hvis der er mulighed for det, vil jeg foreslå at krattet gøres en smule bredere end de 2,5 meter.

Det nye krat vil ikke kun være til glæde for børnene. Havens fugle vil med garanti også nyde godt af det. De kan godt lide tætte beplantninger, hvor de kan side i læ og gemme sig. Desuden sætter de stor pris på både hyldebær og surbær.