Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Buksbom - beskæring

tir. 6. jul. kl 12:51

Jeg har mange buksbom, men flere af dem er blevet for store. Hvor kraftigt kan man beskære dem. Kan man eventuelt skære dem helt ned, og hvornår på året er det bedst?

Haveselskabets Rådgivning

Afhængig af om busken vokser frit eller skal formklippes, kan du skære på 2 måder. Den formklippede buksbom kan beskæres lidt under den ønskede højde, hvorefter den årligt klippes i facon i maj måned, evt. med en ekstra studsning først i august. Den fritvoksende kan evt. skæres helt tilbage, hvorefter den vil forgrene sig nede fra basis, og dermed få en naturlig vækstform. En hård tilbageskæring kan foretages i feb. - marts.

Meget store og gamle buksbom kan muligvis have svært ved at komme sig oven på en total nedskæring, men generelt tåler de det fint. Du skal blot være klar over at der går nogle år inden buskene bliver pæne igen.

Buksbom tåler beskæring, hvor noget af den grønne pels bliver tilbage. Kapning indtil ca. 20 cm over jordoverfladen anbefaler jeg ikke. Det skyldes, at erfaringsgrundlaget er begrænset, og der er forskel på sorter og typer. Derimod kender jeg vellykkede eksempler på, at storbladet buksbom bryder fra nøgne grene kappet indtil ca. 1 meter eller højere over jorden.

Til julepynt foreslår jeg, du beskærer moderat i december, og venter med den egentlige beskæring med udgangen af marts og begyndelsen af april måned.