Gå til hovedindhold
Foto: Else Andersen
Spørgsmål & Svar

Bulbiller på liljer

ons. 3. dec. kl 10:58

På nogle af mine liljer er der kommet store mørkebrune knopper på stænglen ved bladene. Hvad er det?

Haveselskabets Rådgivning

Det er yngleknopper, såkaldte bulbiller, som er en naturlig ting for nogle liljearter. Når bulbillerne falder ned på jorden, eller de bliver plukket og lagt i jorden, vokser de straks videre som et almindeligt liljeløg. Næste sommer skyder der en ny liljestængel op, og der går ofte to år, før de blomstrer.

Det er en god idé, at lægge dem i potter eller kasser med fugtig muld, så har du mere styr på dem, indtil de i løbet af et par år har vokset sig store og blomsterdygtige. Læg gerne et net over, så fuglene ikke skraber dem op.

Andre liljearter danner mange små løg helt inde omkring stænglen lige i eller under jordoverfladen. Disse stængelløg kan også pilles fra og lægges andre steder i haven, eller i potter og kasser. Når de er store et år eller to senere, kan du lægge dem på ud et permanent sted.

September er en god måned at lægge bulbiller og stængelløg af liljer. De nye planter og deres blomster har nøjagtig samme egenskaber som moderplanten, i modsætning til frøplanter, der for de flestes vedkommende ikke er værd at gemme.