Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Er rå bønner giftige?

søn. 1. sep. kl 17:18

Jeg har i nogle år dyrket borlottobønner i min have. Jeg tilbereder bønnerne, men sætter dem ikke i blød natten over, som man ellers gør med tørrede bønner. Er det forkert?

Mvh. Hanne

Haveselskabets Rådgivning

Alle bønner bør koges, anbefaler Kirsten Pilegaard fra fødevareinstituttet, DTU. Mange bønner indeholder proteinet Lectin, som giver tynd mave, opkastning og kvalme og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Det gælder både grønne bønner og alle tørrede bønner, som kommer fra familien, Phaseolus.

Men også soyabønner indeholder en række stoffer, som gør dem uegnede til at spise rå, og Kirsten Pilegaard savner dokumentation for, at valsk bønne (syn. hestebønne) kan spises rå, mens den er grøn, som det nogle steder angives.

Det er derfor helt rigtigt at tilberede bønnerne, for eksempel koge eller blanchere dem, inden du spiser dem, men du behøver ikke sætte friske bønner i blød. Jeg koger selv borlottobønner grønne som haricort vert, men lader nogle sidde, som jeg senere kan bælge.

Kommentarer

Hvis du høster de umodne frø, skal de heller ikke lægges i blød, men de skal koges i 15-20 min. i letsaltet vand til de er møre. Kogevandet smides væk. Det er kun hvis du bruger de tynde hele bælge, at du kan nøjes med at koge dem som alm. grønne haricort vert bønner. Karna Maj, tidligere redaktør på havenyt, har skrevet en stor artikel om netop borlottobønner, den er rigtig god. Gå ind på havenyt.dk og skriv borlottobønner i søgefeltet. Så kommer der en overskrift frem som hedder "Spis de store umodne bønnefrø", det er den jeg mener. Hilsen Grethe

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden

Giv HAVEN som julegave

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.