Gå til hovedindhold
Foto: Grøn Kommunikation
Spørgsmål & Svar

Findes der en billig måde at opvarme udestuen?

tor. 13. feb. kl 13:42

I min udestue opbevarer jeg en del krukkeplanter om vinteren. Jeg har en varmeblæser med termostat, der sørger for at holde en temperatur på 8-9 grader. Dette koster imidlertid en bondegård i el! Findes der en billig måde at opvarme udestuen, eller kan jeg sætte planterne ind i stuen?

 

 

Haveselskabets Rådgivning

De eksotiske krukkeplanter er de seneste år blevet meget populære, og om foråret bugner havecentrene med skærmliljer, citrusplanter, oliventræer og meget mere. Men disse planter tåler ikke at stå udendørs hele året, og skal derfor opbevares køligt, lyst og frostfrit om vinteren.

Hvis du vælger at have disse skønne planter, må du derfor være indstillet på, at det koster lidt om vinteren at give dem de optimale forhold. Til gengæld kan du have glæde af dem i rigtig mange år.

Ifølge vores ekspert Lars Lund er temperaturen i din udestue helt korrekt, 5-10 grader er den optimale overvintringstemperatur for de fleste krukkeplanter. At tage dem ind i stuen er ikke en god løsning. Her er klimaet både for varmt og for tørt. 

Lars Lund giver her et par alternative løsninger, som du kan overveje:

Byg et isoleret skur
Du kan bygge et isoleret skur i haven med termoruder, som sikrer, at der kommer rigeligt lys ind. Opsæt en lille radiator eller varmeovn, som sætter i gang, hvis temperaturen skulle komme under fem grader. 

Kør planterne på hotel
I takt med at krukkeplanterne er blevet mere populære, er der flere steder i landet, hvor man kan betale sig fra at få vinteropbevaret sine krukkeplanter. I længden kan det måske være en billigere løsning for dig end at opvarme din egen udestue. Du skal regne med en pris på ca. 600 kr. pr. kvm for at få opbevaret dine planter på et plantehotel. 

Begræns det opvarmede areal
Endnu en mulighed er at lade være med at varme hele havestuen op. Lav et lille hus af bobleplast, hvor der kun lige er plads til dine planter. Du kan også købe et minidrivhus. Ved at mindske arealet, skal der ikke varmes så meget op, og dermed bliver det billigere.