Gå til hovedindhold
Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen
Spørgsmål & Svar

Gul monilia på blommerne - hvad kan jeg gøre?

ons. 17. feb. kl 14:57

Jeg har et Reine Claude-blommetræ i min have, og blev opmærksom på, at det for nogle år siden havde en del frugter med monilia. Jeg har forsøgt at fjerne de nedfaldne frugter, som er angrebet, og de "mumier" der hang på træet. Det er et stort træ, og det giver hvert år (for) mange frugter, så det er ikke lykkedes mig helt. Nu bliver mine æble- og pæretræer også angrebet. Hvad gør jeg? Er det skønne spildte kræfter at fjerne den nedfaldne frugt?

Haveselskabets Rådgivning

Gul monilia, Monilia fructigena, er en svampesygdom, som giver anledning til rådne frugter i både blommer, æbler, pærer og kirsebær. Man regner med, at især frugter, der hænger tilbage på træet, er den primære smittekilde.

Frugter på jorden vil som regel rådne i løbet af vinteren og foråret, og du behøver kke at fjerne dem på grund af smittefaren.

Det er altså de indtørrede frugtmumier der hænger tilbage på træet, som skal fjernes. Det er tidligt nok at gøre det til foråret.

Selv om du er omhyggelig med den opgave, er det ingen garanti for ikke at få angrebne frugter. Du må regne med, at luften til tider kan være fyldt med sporer, der kommer fra andre steder, hvor der står frugttræer.

Tynd ud og beskær

Det er også vigtigt, at tynde ud i blommerne. De må ikke sidde så tæt, at de berører hinanden. Desuden kan en generel beskæring skabe luft i træet, hvilket nedsætter sandsynligheden for at få svampesygdomme.

Husk at blommer skal beskæres i sommerperioden eller lige efter frugtplukning, så sårene tørrer hurtigt ind og ikke angribes af bakteriesygdomme.

 

Læs mere om dyrkning af blommer