Gå til hovedindhold
Ensidig klokke, Campanula rapunculoides. Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Havepest i staudebedet

man. 6. dec. kl 12:36

Jeg er plaget af havepest i et tørt bed i skygge. Findes der en staude, der kan kvæle den?

Haveselskabets Rådgivning

Det er unægtelig en udfordring. Ensidig klokke, også kaldet havepest, bliver op til 60 cm høj. Derfor skal planten, som kvæler havepest, vokse endnu højere. Desuden skal den også være tørke- og skyggetålende. Den skal plantes i rigelig omkreds omkring havepesten, fordi havepest forsøger at snyde sin modstander ved at sende rodskud uden for kamppladsen.

Havepestens modstander skal vokse til en tæt plantning og stå tidligt op, det vil sige, bladene skal springe tidligt ud. Eller den skal være stedsegrøn. Mit forslag er, du planter almindelig mangeløv, Dryopteris filix-mas. Det er en bregne som bliver fra 80 til 100 cm høj. Den breder sig ikke særlig hurtigt med udløbere, men den tåler både tørke og skygge.

Kombineret med lugning bliver havepest klemt i længden. Alternativet er bredt voksende sorter af taks plantet i tæt plantning.

Kommentarer

Hvorfor bekæmpe havepest? Jeg har dem blandt lyserøde bunddækkeroser, hvor de tager sig rigtig godt ud. De er også fine i buketter.

Hej Mlauritzen68 Ensidig klokke er rigtig fin, men den har også rødder som når flere meter ned i jorden, og når man på et tidspunkt ønsker noget andet i bedet, så er den næsten umulig at komme af med igen. Kampen imod skvalderkål er det rene vand sammenlignet med den indsats ensidig klokke kræver. Man behøver selvfølgelig ikke at bekæmpe den, hvis man synes den er pæn. Mvh. Rie

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden