Gå til hovedindhold
Foto: Anne Galsgaard
Spørgsmål & Svar

Hjælp! Mine taks har fået skjoldlus

fre. 23. maj. kl 12:55

Jeg har opdaget skjoldlus i flere af mine taks, hvad skal jeg gøre?

Jeg har rigtig mange taks i haven, og de fleste er blevet angrebet. Det gælder også nogle klippede takskugler, der omkranser et bed med roser og stauder. I alle tilfælde er der tale om Taxus media 'Farmen'. Angrebet ser voldsomt ud. Hvordan bekæmper jeg dem bedst? 

Venlig hilsen
Anne

Haveselskabets Rådgivning

Der findes forskellige arter af skjoldlus, som kan trives på friland, og ifølge Haveselskabets plantedoktor, Magnus Gammelgaard Nielsen, kunne der godt være tale om arten Parthenolecanium corni, på dansk hornskjoldlus. 

Skjoldlus kan ikke flyve (nogle hanner kan dog, men det har ingen betydning,) hvilket betyder, at spredningen især sker ved, at larverne kravler fra plante til plante, eller vi fører dem rundt, når vi f.eks. beskærer eller klipper i planterne. 

Svære at bekæmpe, især om foråret

Skjoldlus er svære at bekæmpe, og for at få nogenlunde succes er det vigtigt at kende biologien. Den art, som du har på dine taks, har sandsynligvis kun en årlig generation.

De hvælvede brune skjold, man ser om foråret, er døde skjoldlusmødre. Inden de dør, har de lagt en hel masse æg under sig, og hårde skjold fra den døde mor beskytter æggene mod fjender.

Den eneste form for bekæmpelse, der virker på dette tidspunkt, er børstning af grene med en stiv kost, og dette er nok uoverskueligt i dit tilfælde.

Sårbare larver kan bekæmpes

Senere på sæsonen klækker æggene under skjoldet, og ud under dette bevæger sig nu de såkaldte vandrelarver. De er meget små og som regel lyse/gennemsigtige. Efter nogle døgn sætter de sig fast på nye nåle/grene, stikker sugesnablen ind i saftbanerne og mister derefter benene.

Det er på dette tidspunkt, at man kan få held med bekæmpelsen. Man kan klippe de hårdt angrebne skud væk. De små larver har også naturlige fjender som f.eks. mariehøns og snyltehvepse.