Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hjælp! Mit japanske kirsebærtræ må ikke blive større

fre. 18. sep. kl 8:16

Hvordan og hvornår beskærer jeg et japansk kirsebærtræ, så det bliver ved med at have den størrelse, det har nu? 

Jeg plantede træet, som står foran mit vindue, for et par år siden. Det er altid smukt at kigge på, og nu har det opnået den perfekte størrelse. 

Hilsen
Annemarie

Haveselskabets Rådgivning

I første omgang kommer det helt an på, hvilken type træ du har plantet. Der er to muligheder:

  1. Træet er toppodet, det vil sige, at de er podet på en stamme i en bestemt højde, f.eks. 180 cm. 
  2. Træet er podet i jordhøjde.

Toppodet træ
Mange japanske kirsebærtræer er toppodet. Hvis dit træ hører til den gruppe, bliver stammen aldrig højere, end den er nu. Stammen vil dog med tiden blive tykkere og kronen større og kraftigere. Sådan et træ vil altså være nemt at holde i nogenlunde den størrelse, det har nu.

Du skal holde igen med beskæringen, og må nøjes med at tage nogle enkelte grene, gerne inden de bliver for store. På den måde kan du holde kronen i en tilpas størrelse. Beskæringen skal foretages i sommermånederne.

Træ podet i jordhøjde
Hvis dit træ er podet lige over jordoverfladen, nederst på stammen, er det lidt mere problematisk. Så vil træet vokse sig væsentligt større, end det er nu.

Dit træ er jo ganske ungt, og hvis du allerede nu - kun få år efter at det er blevet plantet - synes, at det har en god størrelse, så har du nok valgt det forkerte træ fra start. Træet vil helt naturligt vokse sig større, og det bliver en kamp mod naturen, hvis du skal holde det nede i den nuværende størrelse ved beskæring. 

Beskæring af har nemlig to store ulemper:

  • Kirsebær tåler dårligt den hyppige beskæring, der er nødvendig. Der vil være stor risiko for svampeangreb, fordi kirsebær har svært ved at hele de sår, der kommer efter hver beskæring.
  • Det er svært at undgå, at træet kommer til at se forklippet og unaturligt ud, og træet æstetiske værdi vil dermed blive begrænset. 

Hvis dit træ er podet i jordhøjde, vil jeg derfor anbefale, at du flytter træet til et sted, hvor det kan få lov at udvikle sig naturligt. Da det kun har stået på sin plads i nogle år, kan du godt nå at flytte det uden de store problemer. Du skal blot være opmærksom på vanding de første par år. Flytningen af træet skal gøres om efteråret.