Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Høstfloks med meldug - hvad gør vi?

fre. 16. jan. kl 19:46

Kan jeg gøre noget for at undgå at mine floks får brune pletter på bladene og at bladene bagefter visner fra neden af planterne?

Haveselskabets Rådgivning

Meldug, Erysiphe cichoracearum, er årsagen til de brune pletter du ser på dine floks. Planterne kan først have haft en mere sølvfarvet, grålig belægning på bladende før det mere visne udseende som du oplever nu.

Meldug viser sig ofte, hvis planterne har være udsat for tørke og stillestående luft omkring sig. De fleste floks holder af, at stå med fødderne koldt og varmt og luftigt ved hovederne. Her kan nabo planter der skygger for deres rødder være en fordel, men omvendt må de ikke skabe for stillestående luft højere oppe omkring planterne. Kraftige planter kan ydermere udtyndes.

Husk på, at svampesporerne er overalt men først udvikler sig under gunstige betingelser. Det er for eksempel ved høje temperaturer kombineret med høj luftfugtighed.  

Nogle sorter af floks kan være mere modtagelige for meldug end andre. Her handler det om, at undgå de sorter der er mest modtagelige.

Oplever du gentagne problemer med meldug, efter at have givet planterne de bedste vækstbetingelser og pleje, kan der være grund til udskiftning til andre og mere resistente sorter. Derfor kan mere luft omkring planterne sammen med skygge omkring deres rødder være en del af løsningen. Sørg for at dine planter ikke mangler vand.

Min erfaring er, at jorden være fugtig ned i 50 cm dybde uden at være sjaskende våd. Det kan man på varme sommerdage nok ikke helt overholde, men det giver en pejling på, at de ikke tåler for megen udtørring. Sørg for at jorden er humusrig og dybmuldet. En stiv, leret, tung jord er ikke noget de kære floks bryder sig om.