fbpx Hvad er der galt med bøgehækken? | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Foto: Jesper Carl Corfitzen
Spørgsmål & Svar

Hvad er der galt med bøgehækken?

tir. 21. okt. kl 11:46

Vores nye bøgehæk trives ikke. Hvad kan der være galt?

Vi bor i et helt nybygget hus på en ny udstykning. Jorden på vores grund er meget leret og hård. I november sidste år plantede vi en bøgehæk og blandede den lerede jord op med sand og kompost fra genbrugsstationen. Hækken kom nogenlunde i gang, men planterne fik tidligt brune kanter på bladene. Der er en del vind, hvor vi bor. Kan det være årsagen? Eller er det jordbundsforholdene der ikke er gode nok? I løbet af sommeren har jeg gødet hækken to gange med en all-round havegødning.

 

Haveselskabets Rådgivning

Bøg er meget følsom for tørke og også udtørring fra vind. Ifølge Haveselskabets ekspert Bente Mortensen er brune bladkanter normalt tegn på kaliummangel, men da vi har haft en meget varm sommer, er det egentlige problem sikkert vandmangel. Mangel på vand giver nemlig mangel på gødning, fordi planterne optager næringsstofferne gennem vandet. 

Udtørring af bladene er en forværrende faktor. Sørg for, at holde bøgehækken velforsynet med vand, så bliver rødderne i stand til at optage gødningen i jorden. 

I stedet for at tilføre gødning til din hæk, kan du overveje at tilføre en god kompost. Udover tilførsel af næring, vil komposten også have en jordforbedrende virkning.

Hvis du hellere vil anvende alm. gødning, så er det fint at fortsætte med en all-round gødning et par år endnu. Når hækken begynder at vokse, så stop med gødningen for nu er rodnettet stort nok til selv at forsyne planterne med næringsstoffer fra jorden.