Gå til hovedindhold
Foto: Aksel H. Sørensen
Spørgsmål & Svar

Hvad fejler forsytiaen?

ons. 2. apr. kl 11:36

Jeg ville beskære min gamle forsytiabusk og opdagede, at den har nogle mærkelige, koglelignende vækster på grenene. Nogle af dem rører jorden, og så slår de rod, og der vokser nye grene op.

Haveselskabets Rådgivning

Der er tale om en bakteriesygdom, som kaldes knippebakteriose. Den opstår typisk på gamle buske, som er meget tætte i væksten, eller som står indelukket mellem andre buske og træer.

Under disse forhold danner busken mange grene, som på grund af den tætte vækst bliver lange og tynde uden ret mange blade. På disse grene dannes mange korte skud, som sidder tæt sammen – som i knipper. De kan minde en lille smule om kraftige hæfterødder.

En udtynding kan afhjælpe problemet

Det er tydelige tegn på, at busken trænger til en kraftig udtynding, der kan give god plads til nye skud, og som kan give lys og luft, så busken ikke er nødt til strække sig efter lyset.

Det kan være svært at beskære en meget gammel forsytiabusk, så den er pæn bagefter. Den bedste løsning er formodentlig en total nedskæring til 20-30 cm over jorden.

Efter en så kraftig nedskæring, kan der dannes for mange nye skud, som må tyndes ud allerede første sommer for at undgå den samme tætte vækst igen i løbet af kort tid.

Beskæringen kan udføres nu (februar) eller straks efter blomstring, hvis du gerne vil have de blomster med, som planten nu en gang kan præstere. Alternativet er at skifte busken ud med en helt ny, som du så holder udtyndet for at undgå fænomenet igen.