Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto
Spørgsmål & Svar

Hvad fejler min orkidé?

tor. 24. jan. kl 9:18

Min Phalaenopsis er fuld af noget klistret stads på blade og stængler. Jeg går ud fra, at det er en eller anden sygdom, men hvilken? Og hvad kan jeg gøre?

Haveselskabets Rådgivning

Orkidéer sveder indimellem dråber af sukkerholdig plantesaft, som kan give stængler og blade en klistret overflade, især hvis luftfugtigheden er lidt for lav. Klisteret kan renses forsigtigt af med vand. Giv gerne planten en let overbrusning med kalkfrit vand hver dag.

En anden forklaring på klisteret kan være, at din orkidé har fået bladlus eller uldlus. Deres ekskrementer – honningdug – danner et klistret lag på planten som det, du beskriver. Prøv at se nøje efter, om du kan finde levende bladlus på planten. I så fald kan du forsøge at redde den ved at spule hele planten med vand, omplante i ny, frisk orkidéjord. 

Behandlingen med spuling skal gentages to-tre gange, og der er ingen garanti for, at det virker, da det kan være svært at ramme alle lusene. Hvis planten viser sig at være meget inficeret med bladlus, vil jeg derfor råde dig til at kassere den og købe en ny. Netop Phalaenopsis fås mange steder til en rimelig pris.