Gå til hovedindhold
Gule blade og mørke områder på stammen er typiske tegn på hestekastanje-bakteriekræft. Foto: Kristian Jørgensen
Spørgsmål & Svar

Hvad fejler vores kastanjetræ?

ons. 14. okt. kl 14:01

Vores kastanjetræ er blevet ramt af sygdom, men hvilken?

Træet fik blade og blomstrede som normalt, men i midten af juli begyndte bladene at visne i midten af træet, og en måned efter var næsten alle blade visne. Der er også begyndt at komme et brunligt stof ud af stammen. Træet er ca. 30 år gammelt. Hvad er det for en sygdom, og hvad kan vi gøre for vores kastanjetræ?

Med venlig hilsen

Birthe og Kristian 

Haveselskabets Rådgivning

Jeres kastanjetræ er blevet angrebet af hestekastanje-bakteriekræft. Det er en alvorlig og smitsom sygdom. Den er forholdsvis ny herhjemme, og er sandsynligvis kommet hertil via importerede planter.

De første angreb så man for 6-7 år siden, og siden har den bredt sig. I England regner man med, at ca. 40% af hestekastanjerne er inficeret med denne bakterie, og der findes ingen måder at bekæmpe den på. Når først træet er angrebet, vil det før eller siden koste træet livet.

Studier fra andre lande har vist, at træer, der er 10-30 år, kan leve 3-5 år med sygdommen, før de dør. Så med mindre I synes, at træet ikke er pænt at se på, er der ingen grund til at fælde det lige her og nu. 

Symptomer på sygdommen er gule blade, der langsomt visner, samt sorte eller brunlige slimflåd, der kommer ud af barken og skaber de karakteristiske sorte eller mørke områder. Senere vil barken begynde at løsne sig og stammen vil revne. Når det sker, skal man begynde at overveje en fældning.

Det fældede træ må ikke hugges til flis og brugs som dækbark i haven, da der vil være stor smittefare. Desuden bør I være grundige med rengøringen af de redskaber, I har brugt til fældningen, så I ikke overfører sygdommen til raske træer. Til rengøringen kan man anvende en blanding af 1 dl klorin til 9 dl vand.