Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hvad gør jeg ved den hårde jord?

fre. 25. sep. kl 13:27

Jeg har en have, på en forholdsvis ny udstykning, hvor jorden er tung, stiv og leret. Jeg overvejer derfor at jordforbedre, de steder jeg skal anlægge bede, men hvordan griber jeg det an? 

Venlig hilsen
Bente 

Haveselskabets Rådgivning

Det er absolut en fordel at jordforbedre en tung og stiv lerjord. Det vil skabe meget bedre vækstbetingelser for planterne. Men du skal være opmærksom på, at jordforbedring er en løbende proces, hvor man hvert år må gøre en indsats. Det er desværre ikke noget, der kan klares på en weekend eller en måned for den sags skyld. 

Forestil dig skoven, hvor der hvert år drysser blade ned, som omsættes og dermed skaber bedre forhold for jordens mikroorganismer, og tilfører næring til planterne. Det er denne proces, du skal forsøge at efterligene i haven.

Problemerne med tung lerjord ses ofte omkring nybyggeri, hvor råjorden, som ikke indeholder humus, graves op og ligger på overfladen i forbindelse med, at der graves ud til fundamenter. Samtidig kører tunge maskiner på jorden, så porerne presses sammen og strukturen ødelægges. Det giver rigtig dårlige betingelser for planterne. 

Hvis du har steder i din have, hvor du kan se, at vandet samler sig på ovefladen, når det regner, kunne det tyde på, at din jord er komprimeret. I så fald skal du i første omgang sørge for at løsne jorden i dybden de steder, hvor du oplever problemerne. Nogle gang skal man 70-80 cm ned for at løsne de dybe jordlag. Herefter kan du gå i gang med at jordforbedre. 

Kompost er rigtig godt til at forbedre jordens struktur og samtidig tilføre næring til planterne. I de fleste kommuner kan man hente gratis kompost på genbrugspladsen.

Desuden kan tilførsel af vasket grus eller sand gøre jorden mere porøs. Udlæg derfor et lag på 10 cm med en blanding af lige dele kompost og vasket grus eller sand. Bland det ned i det øverste jordlag. Dette kan du gøre her i efteråret, og til foråret kan så du tilplante de nye bede.

Fremadrettet udlægges hvert eller hvert andet år 2-3 cm kompost mellem planterne. Komposten vendes forsigtig ned i det øverste jordlag med en rive eller kultivator. Derved forbedrer du jorden løbende ved at tilføre organisk materiale.