Gå til hovedindhold
Kejserkronernes grønne skud fortæller, at foråret er kommet. Men der er også skadedyr, som synes, de er interessante. Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hvem spiser kejserkrone og vintergækker?

16. marts 2015

De nye grønne skud på mine kejserkrone bliver spist. Det samme gør vintergækkerne. Hvem er det, der er på spil?

Vintergækkerne og kejserkronerne står i hver sin ende af haven, men jeg har på fornemmelsen, at det er det samme dyr, der spiser dem. 

 

Haveselskabets Rådgivning

Ifølge Haveselskabets plantedoktor, Magnus Gammelgaard, er der med stor sandsynlighed tale om snegle. Vi har haft en relativ mild vinter med en del nedbør og dette har været rigtig godt for sneglenes overvintring.

Der kan både være tale om de små iberiske skovsnegle (dræbersnegle), men også den meget almindelige havesnegl kaldet nøgen havesnegl. Snegle er desværre et almindeligt problem hos kejserkrone.

Havde vi været længere henne på sæsonen, kunne der også være tale om den lakrøde liljebladbille, men den er ikke på færde allerede nu i midten af marts. 

Fra udlandet rapporteres om snegleangreb i vintergækker, så de kan altså også angribe denne plante, selv om det ikke ses særlig ofte herhjemme. Fasaner og andre fugle kan også finde på at spise vintergækker, men her er det normalt kun de hvide blomster, det går ud over.

Prøv ved aften tide at gå ud i haven med en lommelygte, og undersøg planterne (bladenes underside) for at se, om der ikke skulle kunne findes snegle.

Fjern dem du kan få øje på, og afliv dem. Det er den mest effektive måde at slippe af med problemet. Ydermere at det en stor fordel at sætte ind med sneglebekæmpelse tidligt på sæsonen, så de ikke når at formere sig i løbet af foråret og sommeren.