Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hvilke klatreplanter tåler vind?

fre. 24. apr. kl 13:23

Hvilken klatreplante vil I anbefale til et læhegn?

Jeg har planer om at etablere et læhegn på et vestvendt hushjørne af mit sommerhus, hvor det blæser temmelig meget. Sommerhuset ligger på en åben bakketop, hvor jorden er meget lerholdig. Jeg vil gerne have en blomstrende og velduftende klatreplante til at gro op ad læhegnet. 

Med venlig hilsen
Tina 

 

 

Haveselskabets Rådgivning

Med få undtagelser er alle klatreplanter, vi har i Danmark, skovplanter. Det vil sige, at de trives i et mere beskyttet miljø, end hvad tilfældet er, op ad et læhegn på en bakketop. På ydersiden, hvor vinden står lige på, vil det ikke fungere med klatreplanter. De vil hurtigt komme til at se sølle ud, og væksten vil gå i stå.  

Planter du dem derimod på indersiden, vil det godt kunne lade sig gøre. Dog vil jeg stadig anbefale, at du vælger nogle af de mest robuste klatreplanter. Det betyder, at du nok må gå på kompromis med blomsterfloret. Jeg vil foreslå stedsegrøn kaprifolie, Lonicera henryii, klatrehortensia, vedbend og krybende benved. Bland et par skovlfulde kompost i plantehullet. Det forbedrer jordens struktur og tilfører samtidig næring til planterne. 

På ydersiden må du plante nogle mere vindtolerante buske, hvis du vil dække hegnet med noget grønt. Det kunne f.eks. være havtorn, syren, sølvblad, æblerose, hunderose eller bærmispel.