Gå til hovedindhold
Rosen 'Rose de Rescht' er en klassiker blandt de historiske roser. Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hvilke roser passer til lavendel?

man. 24. Mar. kl 14:33

Jeg har en rund terrasse, hvor jeg har planet lavendel rundt i kanten. Bagved dem vil jeg gerne plante roser. De skal være ca. 1,5 m høje og duftende. Jeg tænker det kunne være flot med blomster i mørk pink. Har I nogen gode forslag? 

 

Haveselskabets Rådgivning

Det vil uden tvivl komme til at se flot ud med roser rundt om terrassen, flankeret af lavendler. Det kan være svært at vælge mellem alle de smukke sorter af roser, der findes ca. 37.000 forskellige på markedet. Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg kommer her med et nogle gode bud. 

Moderne roser:

’Naomi’
En pragtfuld moderne rose som blomstrer hele sæsonen, og dufter dejligt. Højde 100-150 cm. I 2012 og 2013 har den vundet adskillelige priser for skønhed og duft ved rosenkåringer overalt i Europa. 

’Gertrude Jekyll’
Endnu en skøn rose. Denne er fra Austin Roses i England. Dufter godt og blomstrer hele sæsonen. Højde 100-130 cm.

’Princess Alexandra of Kent’
Dette er også en Austin rose. Den har en skøn duft af citronte og blomstrer hele sæsonen. Højde 100 cm.

Du kan også vælge en historisk rose, fx:

’Rose de Rescht'
Dette er en klassiker indenfor de historiske roser. Dejlig nem at holde, flot buskrose,der blomstrer med mellemrum hele sæsonen. Blomsterne dufter dejligt, og busken når en højde af ca. 120-150 cm.

’Officinalis’
En meget gammel Gallica rose, helt tilbage fra 1100 tallet, hvor den flittigt blev brugt af apotekerne til alskens sygdomme. Store flotte, lidt flade blomster med en fin duft. Højde ca. 80-130. 

’Charles de Mills’
Nok den flotteste blomst man kan finde på en Gallica rose. Meget store og tætfyldt med kronblade i en flot mørk farve. Skal bindes lidt op i starten pga. af blomsternes vægt. Mild god duft og en højde på ca. 130-160 cm.

’Baronne Prévost’
En flot remonterende rose der har yderst smukke blomster med en skøn duft. Den kræver lidt vedligeholdelse og godt med gødning. Højde ca. 80-120 cm. Den er ikke særlig almindelig, og kan derfor være svær at skaffe.