Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Hvor bliver blommerne af?

tir. 14. okt. kl 10:19

Vores blommetræ har endnu ikke båret frugt, men ser ellers ud til at trives. Hvad kan årsagen være?

Da vi for 12 år siden plantede et blommetræ, valgte vi sorten 'Opal', fordi den skulle være meget frugtbar og selvbestøvende. Det kan vi desværre ikke genkende i vores have. Det vokser og vokser, men der kommer ingen blommer. Kan problemet løses med beskæring? Eller er der andet vi kan gøre?

 

Haveselskabets Rådgivning

'Opal' er ganske rigtigt en god og frugtbar sort, og da den er selvbestøvende, kan ikke være manglende bestøvning, der er problemet. Ifølge Haveselskabets ekspert i frugt og bær, Boi Jensen, er det meget usædvanligt, at et 'Opal' ikke har båret frugt efter 12 år. Han har forskellige bud på, hvad årsagen kan være.

Frost
Det mest sandsynlige er, at træets blomsteranlæg ødelægges af kulde. Det kunne tyde på, at I bor lidt udsat, og hvis temperaturen falder til 3-5 grader i perioden for bestøvning, ødelægges blomsteranlæggene, og dermed kommer der ingen blommer. 

Forkert beskæring
Hvis man beskærer blommetræet kraftigt, kan man risikere at klippe blomsteranlæggene af, og dermed kommer der hverken blomster eller frugter.

Generelt skal man begrænse beskæring af blommer og kirsebær til et absolut minimum. De er dårlige til at hele sårene, og er derfor ekstra udsat for angreb af svampe og bakterier. Beskæring skal kun gøres for at skabe lys og luft i kronen, eller for at holde træet i en størrelse, så man kan nå frugterne, når de skal plukkes. 

Forkert sort
Det sker desværre, at planter ved en fejl bliver forbyttet eller får sat forkert mærkater på hos producenten, så man ikke får den plante, man tror.

Sandsynligheden er ikke stor, men måske er det slet ikke en 'Opal', I har plantet, hvilket kan betyde, at træet ikke er selvbestøvende. Skulle det være tilfældet, må I plante en anden sort i haven, som kan fungere som bestøver. 

Alder
Blommetræer vokser normalt ret kraftigt i starten, og uden at bære frugt. Efterhånden som de bliver ældre, aftager væksten og der kommer flere blommer.

Så har man et ungt træ i haven, der ikke giver blommer, skal man ikke fortvivle. Med en god portion tålmodighed, skal blommerne nok komme. Jeres træ er dog så gammelt, at alderen ikke kan være årsagen til de manglende blommer. Derfor skal forklaringen sandsynligvis findes i et af de tre førstnævnte.  

 

Spørg Rådgivningen

Som medlem af Haveselskabet kan du få gratis rådgivning af Haveselskabets eksperter.