Gå til hovedindhold
Lungemos, Marchantia latifolia. Foto: John Christensen
Spørgsmål & Svar

Hvordan bekæmper jeg lungemos?

søn. 14. dec. kl 11:13

Hvordan slipper jeg af med lungemos? Den breder sig flere steder i min have.

I bedene har jeg skrællet det af og smidt det i skraldespanden, men jeg kan se, at det hurtigt kommer igen. Findes der en effektiv metode, der kan gøre det af med problemet? 

Mvh. Birgit 

Haveselskabets Rådgivning

Lungemos, også kaldet levermos, er en algelignende plante, der ser ud til at forekomme mere og mere i de danske haver.

Forklaringen skal findes på planteskolerne, hvor man i flere år har oplevet lungemos, der dækker overfladen i potterne. Det er ikke noget, der skader planterne, men nogen mener ikke at det ser pænt ud. 

Lungemos er ikke nem at komme af med, når den først har indfundet sig. Den trives på fugtige, næringsrige steder, og på sammenpresset jord. I første omgang skal du forsøge at fjerne så meget af lungemossen, du kan med et hakkejern eller lignende. Dernæst må du forsøge at skabe forhold, der gør det svært for lungemossen at trives.

Tør og løs jord er ikke noget lungemossen bryder sig om, så det er en god idé at holde jorden i bedene løs ved at gå den igennem med en rive eller et hakkejern i ny og næ.

Konkurrence fra andre planter har også en god effekt. Derfor vil jeg anbefale, at du planter bunddækkende planter. Det kan både være stauder eller stedsegrønne.

Mellem fliser, hvor det ikke er muligt at plante, kan du hæmme udviklingen ved at overhælde mossen med kogende vand eller bruge en gasbrænder. Denne metode må du ikke bruge i bedene, da det skader andre planter og jordens mikroorganismer. Fej fliserne cirka hver 14. dag med en stiv kost, og sørg for, at fugerne er fyldt med sand. Det forhindrer lungemossen i at etablere sig.

Man kan også lade det være, og acceptere at lungemos findes hvor der dens krav til levested bliver opfyldt. 

Når du køber nye planter, så vær opmærksom på, at de er fri for lungemos, inden du får dem hjem i haven.