Gå til hovedindhold
Foto: Privat
Spørgsmål & Svar

Hvordan bliver vores terrasse mere frodig?

tir. 6. jan. kl 13:03
Hvad vil I foreslå, at vi planter i bedene ved vores nye terrasse?
 
Vi har fået anlagt en ny terrasse, og i bedene ved den vil vi gerne have roser og lavendler. Men hvad kan I ellers foreslå? Vi har selv forestillet os nogle stenbedsplanter og lidt løgvækster. Vi er lige gået på pension, så nu skal haven være pæn - og let at passe.
 
 

Haveselskabets Rådgivning

Store terrasser kan nemt komme til at virke lidt golde og uden liv. Derfor er det vigtigt at tænke terrassen ind i sammenhæng med resten af haven, huset og den øvrige beplantning. 

Det er en fin idé med roser og lavendler, men når I samtidig ønsker jer frodighed og et bed, der er pænt og nemt at holde, vil det være en god idé at supplere med andre planter, der dækker jorden, så ukrudtet ikke så nemt får overtaget. 

Frodigt og nemt at passe

For at skabe et frodigt udtryk, vil jeg foreslå, at I planter lavendlerne lidt skødesløst i bedet, så de ikke står på rad og række. Plant dem gerne forskudt og sæt imellem dem en skøn blanding af storkenæb, Geranium ’Pink Penny’, som bliver ca. 40 cm høj og dækker jorden, og den ca. 1 meter høje almindelig fingerbøl, Digitalis purpurea ’Camelot Lavender’, som vil rage op over de andre planter som spir.


Storkenæb, Geranium 'Pink Penny'.
Foto: Gusta Clasen

Ønsker I endnu større frodighed, kan I supplere med mindre grupper af røllike, Achillea ’Apricot Delight’, rød sankthansurt, Hylotelephium telephium (tidl. Sedum) ’Purple Emperor’ og småblomstret salvie, Salvia nemorosa ’Blauhügel’.  

Sæt også gerne nogle grupper af den høje og florlette kvæsurt, Sanguisorba officinalis, som vil kæde de mere bastante stauder smukt sammen og skabe lethed i bedet. Langs forkanten af bedet kan I plante den bløde og fint sølvgrå lammeøre, Stachys byzantina ’Silver Carpet’.

Forårsfarver

For at give farve om foråret, kan I plante forårsvortemælk, Euphorbia epithymoides (også kaldet Euphorbia polycroma), som med sine gule farver vil være lysende punkter i bedet . Sammen med vårfloks, Phlox divaricata, vil den give bedet et fint tidligt forsommerpræg. Disse stauder sættes i skiftende forbandt, gerne i grupper på 3-5 stk. hele vejen rundt. I skal bruge ca. 5-7 stauder pr. m2.


Forårsvortemælk
Foto: Gusta Clasen

Bedet vil med ovennævnte plantevalg fremstå harmonisk frodigt, og jorden vil være dækket, så der ikke vil være nævneværdig ukrudt. Der vil desuden være farve i bedet det meste af sommeren.

Et lille træ

I nærheden af jeres terrasse kan I overveje at plante et mindre træ, som kunne give lidt karakter og give nogle andre oplevelser og lidt højde. 

I skal vælge et træ, der ikke på sigt kommer til at skygge for meget på terrassen, men i stedet giver en behagelig, flimrende skygge nogle timer om dagen. Det kunne være et paradisæble, Malus spectabilis eller Malus floribunda, antarktisk sydbøg, Nothofagus antarctica, eller en gruppe af bærmispel, Amelanchier