Gå til hovedindhold
Smælderlarve. Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen
Spørgsmål & Svar

Hvordan slipper jeg for smælderlarver i kartoflerne?

tor. 15. jul. kl 13:36

I år er de fleste af vore kartofler angrebet af smælderlarver. Køkkenhaven er udvidet med et stykke af en gammel græsmark, og jeg er klar over at det er det som har skabt problemet. Men hvad skal jeg gøre fremover? Skal jeg helt holde mig fra at dyrke kartofler? Går det over af sig selv, hvis jeg vælger andre afgrøder næste år eller findes et godt råd - jeg vil helst ikke sprøjte for dem.

Haveselskabets Rådgivning

Smælderlarver gør størst skade i kartoffel, gulerod, rødbede og andre rodfrugter. Men principielt kan de æde af rødder på alle former for planter. Især græsmarker rummer et stort antal smælderlarver. Hvor græsmarker opdyrkes falder bestanden af smælderlarver efterhånden.
Fordi egentlig bekæmpelse ikke er mulig, er smælderlarver et problem man er nødt til at affinde sig med i en kort årrække. Antallet af larver reduceres, når jorden kultiveres. Størst effekt opnås i tørre perioder i vækstsæsonen fra maj til og med august. Hvis du kan affinde dig med, at jorden til næste år holdes sort, det vil sige kultiveret fra foråret indtil udgangen af august, er det formentlig den mest effektive løsning. Ærter og bønner angribes dog i mindre grad af smælderlarver, og kan være et godt alternativ.