Gå til hovedindhold
Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen
Spørgsmål & Svar

Hvordan undgår jeg rust i roserne?

man. 28. jun. kl 14:03

Jeg har nogle opstammede roser, som sidste år blev angrebet af rust. Hvordan undgår jeg at det sker igen? Jeg har hørt at man kan sprøjete med en blanding af vand og Atamon. Er det noget I kan anbefale? 

Haveselskabets Rådgivning

Atamon er ikke godkendt af Miljøstyrelsen som plantebeskyttelsesmiddel og må derfor ikke anvendes. Det skyldes at man ikke kender virkningsgraden mod svampesygdomme på planterne samt hvilke miljømæssige konsekvenser det iøvrigt har.

Den bedste måde at undgå rosenrust er at vælge modstandsdygtige sorter. Dem findes der ganske mange af. Gode sorter er f.eks 'Bonica 82', 'Astrid Lindgren' og 'Lavendler Cover', men spørg på planteskolen efter sunde sorter.

Skulle du opleve angreb igen til næste år, så er det vigtigt at få fjernet de angrebne blade, så snart du opdager dem. Derved mindsker du risikoen for spredning. En kraftig beskæring om foråret, vil ligeledes være en god ide, så du får fjernet en stor del af det overvintrede mycelium der sidder i grenene.  

Sunde roser, der er velforsynet med vand og gødning, er mere modstandsdygtige overfor sygdomme og skadedyr. Det kan forebygge meget. Dog skal det siges, at angreb af svampesygdomme varierer fra år til år.