Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Hvorfor koger kartoflerne ud?

man. 6. okt. kl 8:59

Vi har prøvet en ny rødlig kartoffel i haven i år, jeg kan ikke huske navnet, men det har vist sig, at den meget let koger ud. Koger røde kartofler lettere ud end andre kartofler, eller har vi bare været uheldige?

Haveselskabets Rådgivning

Det er i hvert fald uheldigt, at jeres kartofler koger ud. Det skyldes dog nok primært den tørre sommer, vi havde i store dele af juni og juli. Når kartoflerne mangler vand, udvikler de et højere tørstofindhold, og så koger de lettere ud. Det gælder især, hvis kartoflerne mangler vand i perioden, hvor blomsterne udvikler sig.

Der er dog også forskel på kartoffelsorter. Selv har jeg god erfaring med, at ‘Sava’ og ‘Exquisa’ sjældent koger ud.

I en tør sommer kan det hjælpe at høste kartoflerne lidt tidligere eller klippe toppen af to–tre uger inden høst. Hvis I altså ikke har mulighed for at vande. Også mangel på kalium kan bevirke, at kartoflerne koger ud.