Gå til hovedindhold
Foto: Privat
Spørgsmål & Svar

Hvorfor taber fyrretræerne deres nåle?

man. 28. sep. kl 13:36

Sidste efterår plantede vi to skovfyr, Pinus sylvestris, på omkring 1,5 meters højde. I løbet af sommeren i år begyndte nålene inderst på grenene desværre at blive brune og falde af. De nye skud er fint grønne. Hvad kan det skyldes?

Træerne er plantet med ca. 2 meters mellemrum, og jorden i vores have er forholdsvis let.

Kan vi kontakte planteskolen og stille krav om nye planter? 

Fyr

Haveselskabets Rådgivning

Jeres nyplantede fyr har stået for tørt i perioder. De har ganske enkelt ikke fået vand nok, efter de er blevet plantet. Træerne er blevet stressede pga. af det manglende vand, og som reaktion har de smidt nogle af nålene. 

Nyplantede træer kræver en del vanding efter plantning og ofte mere, end vi aner. Særligt fyr er meget sårbar overfor udtørring i etableringsfasen.

I kan være heldige, at jeres fyrretræer vokser sig pæne igen. Der vil ikke vokse nåle ud fra de bare grene, men når planterne bliver større, vil det være mindre synligt, at der mangler nåle på de inderste grene. Efterhånden som planterne bliver ældre, vil der helt naturligt også ske nålefald fra den inderste del af grenene. 

I kan ikke pålægge planteskolen ansvar for det, der er sket, da de ikke er herre over, hvordan vi som haveejere plejer vores planter.

Sørg for at vande jeres fyrretræer de næste par år, særligt i tørre perioder skal I være opmærksomme på, at jorden ikke må tørre ud. Vand med ca. 15 liter vand én gang om ugen i vækstsæsonen. I perioder med meget nedbør kan I holde lidt igen med vandingen, men i tørre perioder kan i øge mængden af vand.

Efter et par år, skulle træerne gerne have udviklet et tilstrækkeligt stort rodsystem til at kunne forsyne sig med vand.