Gå til hovedindhold
Foto: Vagn Damkjer
Spørgsmål & Svar

Hvorfor taber mit citrontræ bladene?

man. 27. jan. kl 15:12

Mit citrontræ, som står til vinteropbevaring i udestuen, er begyndt at tabe bladene. Hvad kan jeg gøre ved det? 

Der er meget koldt i udestuen, men jeg har sat en lille varmeovn op, som sørger for, at der ikke bliver under to grader. Jeg er begyndt at blive lidt bekymret for citronen. 

Hilsen Vagn

Haveselskabets Rådgivning

Ifølge vores ekspert Allan Høxbroe er lidt bladfald under vinterhvilen helt normalt for citroner, og som udgangspunkt skal du ikke være bekymret. Hvis bladtabet bliver mere voldsomt, kan der dog være årsager, som du bør tage mere alvorligt. 

Det er fornuftigt, at du har den lille varmeovn, der forhindrer frost. Citrontræer kan godt tåle et par graders frost i korte perioder, men sker det for mange gange, kan det resultere i, at bladene krøller og falder af. 

Den mest almindelige årsag til voldsomt bladflad om vinteren er, at citronen står enten for vådt eller for tørt. Hvis jorden er for våd, angribes rødderne nemt af ødelæggende rådsvampe, og hvis man helt glemmer at vande den i en længere periode, tørrer bladene ind og falder af. 

Allan Høxbroe foreslår, at du i første omgang prøver at øge minimumstemperaturen til fem grader. En opbevaringstemperatur på 5-10 grader er det optimale for udestuer om vinteren, når man opbevarer planter. 

Vær også påpasselig med vandingen. Generelt skal citroner holdes til den tørre side om vinteren, fordi fordampningen er lille, men de tåler ikke total udtørring. Vand for eksempel grundigt en gang hver tredje uge, men mærk på jorden inden, så du ved om planten har behov for vand. Hvis jorden føles tør et par cm nede, er det tid til at vande.

 

 

Kommentarer

Hvad så når de nyeste skud er blevet tørre og hænger, skal de klippes af så planten kan bruge kræfter på nye skud? (jeg HAR opdaget at jeg havde glemt at vande, så nu skal jeg nok være mere omhyggelig. Hvornår må jeg begynde at gøde mit citrontræ? Vh, Susanne Svendsen

Hvis de nye skud er helt indtørret, så skal de klippes af, og så vil planten sætte nye. Det kunne godt tyde på at din plante har manglet vand, så det er fint at du nu holder lidt ekstra øje, så jorden ikke tørrer helt ud. Dog er det stadig vigtigt at sige, at der kun skal vandes moderat om vinteren.

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden