Gå til hovedindhold
Foto: Aksel H. Sørensen
Spørgsmål & Svar

Hvorfor visner vores vinterglans?

ons. 9. jul. kl 12:41

Vores vinterglans er meget lyse, og mange blade og skud visner. Hvad kan vi gøre ved det?

Haveselskabets Rådgivning

Vinterglans, Pachysandra terminalis, trives bedst i svagt sur, veldrænet jord og får flotte, mørkegrønne, skinnende blade, hvis den står i skygge. Er pH-værdien for høj, får den lyse blade og trives dårligt. Vi ser det ofte på lerjord og særligt, hvis den samtidig står et lyst sted med meget sol.

Det skulle normalt ikke medføre mange visne blade og skud. Men ved nærmere eftersyn viser det sig, at der er en del svampepletter på disse planter. De skyldes en svamp som er beskrevet enkelte steder i Europa og USA med navnet Volutella pachysandricola.

Vi har ikke fundet et officielt dansk navn, men den kunne kaldes "Vinterglansbladpletsyge". Den begynder netop som pletter på bladene, og kan derefter brede sig til mindre eller større dele af bladene, samt til stænglerne, og både blade og stængler kan dø.

Svampen kommer ofte på planter, som i forvejen er svækkede på grund af dårlige vækstbetingelser. De angrebne planter må destrueres. Det bør foregå, mens planterne er tørre for at undgå spredning til sunde planter.