Gå til hovedindhold
Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen
Spørgsmål & Svar

Hvornår beskæres asparges?

tir. 23. nov. kl 11:24

Jeg er en novice på aspargesområdet og vil meget gerne vide, hvornår mine toppe skal beskæres? De er vokset siden sankthans. Jeg vil også gerne vide, hvor gamle de skal være, før jeg kan høste fra dem?

Haveselskabets Rådgivning

Asparges, Aspargus officinalis, sender hvert år fine grønne skud op, som udvikler sig over sommeren til juletræslignende toppe, der danner en tæt grøn skov. Her i efteråret får de en flot efterårsgul farve, inden de visner og falder sammen.

Først til foråret skal du finde saksen frem og klippe de visne toppe væk. Du klipper lige over jordoverfladen. En undtagelse er dog, hvis du på et tidspunkt oplever angreb af aspargesbiller. Så kan du med fordel klippe planterne ned i efteråret, da billerne overvintrer i aspargesplanternes stængler. 

For at sikre optimale vækstbetingelser bør du om foråret tilføre kalk. Asparges kræver en høj ph-værdi i jorden. 

Jeg antager, at dine asparges er forholdsvis nyplantede. Du skal regne med, at planterne skal være 3-4 år gamle, før der kan høstes og nydes. 

Derefter bør du stoppe med at plukke aparges omkring sankthans, da planterne skal have fred, så toppene kan få lov at udvikle sig. De vil over sommeren trække næring og energi ned i rodnettet, og dermed styrke planterne til næste års høst.

Aspargestoppe kan nemt blive op til halvanden meter høje, og det kræver en del næring. Derfor skal de have gødning et par gange over sommeren.

Asparges er en yndet spise i alverdens køkkener, og en række med denne lækre grøntsag kan nydes i ca. 10-12 år. Til den tid skal du overveje at anlægge et nyt bed, som kan overtage fra det gamle 3-4 år efter. 

Så nok skal man i starten væbne sig lidt med tålmodighed, men asparges er værd at vente på.