Gå til hovedindhold
Foto: Istockphoto
Spørgsmål & Svar

Hvornår kan hjertetræet flyttes?

ons. 14. okt. kl 11:45

Vores hjertetræ, som står mellem vores træterrasse og skel, er ved at blive for stort. Derfor vil vi gerne flytte det, men hvornår er det bedste tidspunkt?

Med venlig hilsen
Peter 

Cercidiphyllum japonica

Haveselskabets Rådgivning

Oktober og november vil være et rigtig godt tidspunkt. Jorden må bare ikke være så våd, at den bliver til mudder, når du graver, for så kan du nemt komme til at ødelægge jordens struktur, og den vil klaske sammen. 

Hjertetræer bliver ca. 8 m høje, så find et godt sted til det, hvor der er plads til, at det kan stå, uden at skulle flyttes igen. Dels er det rigtig besværligt at flytte store planter, og dels er en flytning ikke noget, de bryder sig særlig meget om. 

For at give planten de bedste mulighed for at etablere sig på den nye plads skal træet graves op med så stor en klump som muligt. Plant træet i den samme dybde, som det tidligere stod. Sørg også for at løsne jorden i bunden af plantehullet, så rødderne bedre kan få fat. Bland evt. et par skovlfulde kompost med i jorden, når du planter.  

Det er nødvendigt at klippe toppen moderat tilbage, da den reducerede rod vil have svært ved at forsyne den store top med vand. Skær altid i en grenvinkel, og når det kommer til toppen, skal du undgå at skære alle skud i samme højde, da det vil få planten til at se forklippet og unaturlig ud.

Du kan overveje, om planten skal formes til et egentligt træ med krone ved at stamme den op. Her fjernes alle sidegrene på den nederste tredjedel af planteten, så stammerne bliver synlige.

Efter plantning bindes træet til en stolpe med gummibånd, sikkerhedssele eller lignende. Det gøres for at holde træet fast og fiksere rodklumpen, indtil de nye rødder har fået ordenligt fat. Opbindingen kan fjernes efter ca. 3 år. 

Du skal regne med, at planten skal vandes 1-2 gange om ugen i vækstsæsonen de næste to år. For hver vanding gives ca. 10 liter vand.