Gå til hovedindhold
Foto: Flickr / Henry Hemming
Foto: Flickr / Henry Hemming
Spørgsmål & Svar

Hvornår kan jeg udplante juleroser og påskeklokker?

man. 22. feb. kl 10:17

Jeg har købt nogle juleroser og påskeklokker, der nu står i potter. Kan jeg plante dem ud  her om vinteren? Og hvor og hvordan planter jeg dem bedst?

Haveselskabets Rådgivning

Så længe der ikke er frost i jorden, kan du sagtens udplante dine juleroser og påskeklokker. Er der frost i jorden, må du holde dem indendøre, så køligt som muligt.

I naturen vokser juleroser og påskeklokker, Helleborus, på en godt muldrig lerjord, gerne i skovbryn, hvor de står delvist i skygge. Du vil derfor få mest glæde af dine planter, hvis du prøver at tilnærme dig deres naturlige vækstvilkår. Hvilket i øvrigt gælder de fleste planter.

Så hvis du kan finde en plads i halvskugge for eksempel i kanten af buske eller træer, vil det være et oplagt sted at plante dem. Du skal bare huske, at jorden skal være veldrænet, men ikke for tør.

Plant i grupper

Den kendte engelske havearkitekt Gertrude Jekyll holdt meget af påskeklokker. Hun plantede dem under et hasselhegn, og fik virkningen af en vild og frodig skovbund, hvor påskeklokken og julerosen stortrivedes.

Hvis du har flere af samme slags, så plant dem eventuelt i grupper. Det vil tage sig fint ud.

Planter, du med held kan bruge sammen med, er anemoner, storkonval, dansk ingefær og hundetand.