Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Kan der være larver i efterårshindbær?

søn. 11. sep. kl 12:28

Jeg har i år oplevet, at der var larver i mine efterårshindbær, som jeg har fået af en bekendt. Første gang i enkelte af de tidligst modne bær, som jeg tror, kan være en anden sort, da bærrene er noget mindre. Denne larve var knapt en cm. og sikkert den velkendte hindbærbilles larve. Men forleden, da jeg hældte vodka over et glas bær til hindbærlikør, viste der sig en del ganske små trådtynde larver på få mm. Det ville jeg da lige verificere, og jeg fandt dem ganske rigtigt, når jeg plukkede store modne bær og åbnede dem for at se grundigt efter. I et hindbær fandt jeg ikke mindre end 6 larver. Jeg er nysgerrig efter at høre jeres svar, og om jeg skal have hele bedet skiftet ud.

Med venlig hilsen
Elli

Haveselskabets Rådgivning

Faktisk havde jeg ventet, at en henvendelse af denne type snart ville komme. Vi har nemlig fået et nyt skadedyr i Danmark, Drosophila suzukii, som man har valgt at kalde for pletvingefrugtfluen.

De larver, som du har fundet i dine sene hindbær, er netop larver af denne lille flue, der mest af alt minder om en bananflue. Det latinske navn Drosophila suzukii har givet den flere øgenavne f.eks suzukifluen, motorcykelfluen m.fl.

De voksne hanner er kendetegnet ved en lille mørk prik på bagkanten af vingerne – heraf navnet pletvingefrugtfluen. Du kan læse mere om denne flue her: Nyt skadedyr i frugt og bær er kommet til Danmark

De første fluer blev fanget på Fyn i 2014, men nu findes den over hele landet. Fluen elsker varme og derfor er det først sidst på året, at den kan blive et problem. Især når vi har et varmt efterår, kan der forkomme flere generationer.

Frugtfluen lægger æg i mange slags bløde frugter, f.eks. hindbær, jordbær og kirsebær. Venter man med at plukke frugterne til de er godt modne eller let overmodne, har larverne tid at udvikle sig.

Bekæmpelsen går derfor ud på at plukke planterne rene for bær, så der ikke hænger overmodne tilbage. Larverne forpupper sig i jorden og overvintrer til næste sæson.

Man tager absolut ingen skade af at spise frugter, der indeholder små larver, men lad være med at sige det ved middagsbordet :)

Venlig hilsen
Magnus Gammelgaard
Haveselskabets plantedoktor