Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Kan frøene fra sidste år bruges i år?

fre. 27. feb. kl 13:26

Jeg har et par poser med forskellige grøntsagsfrø, som jeg ikke fik sået sidste år. Vil de kunne spire, hvis jeg sår dem i køkkenhaven i år?

Frøene er blevet opbevaret i en tætsluttende æske i mit haveskur, der ikke er frostfrit. Findes der en metode, hvorpå jeg kan teste deres spireevne?

Hilsen Erik

Haveselskabets Rådgivning

Der er meget stor forskel på, hvor længe grøntsagsfrø kan holde sin spireevne. Nogle kan holde 2-3 år, mens andre ved korrekt opbevaring, kan gemmes i op til 8 år.

Ofte vil der på frøposen stå en holdbarhedsdato eller et årstal for sidste anvendelse, og den er en indikator for, hvor lang tid frøene kan holde sig, hvis de opbevares korrekt. Dvs. mørkt, tørt og køligt, helst under 4 grader. Fugt og høje temperaturer under opbevaring påvirker spireevnen i negativ retning.

Nu har du kun opbevaret dine frø en enkelt vinter, så der er gode chancer for, at de stadig er spiredygtige, selvom temperaturen i perioder har været for høj i skuret. 

Hvis du vil være sikker på at dine frø har en fornuftig spireprocent kan du lave en spiretest. Det er ganske nemt:

  • Så 10-20 frø af hver slags på et fugtigt underlag. Det kan f.eks. være køkkenrulle eller vatrondeller lagt på en tallerken.
  • Dæk frøene med husholdningsfil eller en plastikpose, og sæt den lyst ved ca. 20 grader.
  • Når frøene spirer kan du nemt tælle, hvor stor en andel der er spiredygtige.