Gå til hovedindhold
Storfrugtet blåbær, Vaccinium corymbosum Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Kan jeg dyrke blåbær i krukker?

man. 16. Mar. kl 13:31

Kan jeg få succes med at dyrke blåbær i krukker, og kan jeg plante dem i andet end spagnum? 

Jeg vil gerne dyrke mine egne storfrugtede blåbær, men jeg har ikke et surbundsbed i haven, som det ellers kræver. Findes der i øvrigt et godt alternativ spagnum? Jeg har en del havejord og kompost liggende, som jeg gerne vil bruge. Findes der en metode, hvorpå jeg kan sænke pH-værdien i den almindelige jord og bruge det i krukkerne med blåbær?   

Venlig hilsen
Maibrit 

 

Haveselskabets Rådgivning

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Du kan ikke helt undvære spagnum, hvis du vil dyrke blåbær. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. Du kan også blande jorden med nedfaldne fyrnåle. Når de omsættes, kan de være med til at sænke pH-værdien, men det er dog noget, der tager tid. 

Hvis du vil bruge så lidt spagnum som muligt, må du lave din egen blanding. Fyld krukkerne med 50 % spagnum, 25 % kompost og 25 % grannåle. Bland det godt rundt, inden du planter de nye blåbærbuske.