Gå til hovedindhold
Syringa microphylla. Foto: Wikimedia Commons
Syringa microphylla. Foto: Wikimedia Commons
Spørgsmål & Svar

Kan jeg flytte min dværgsyren?

søn. 11. sep. kl 17:33

Jeg har en dværgsyren, som dækker for staudebedet når man sidder på terrassen. Kan jeg flytte den? Hvordan er rodnettet? Den har stået der i mange år fordi den er så smuk om foråret og jeg gerne vil beholde den, men den står dårligt på det sted.

Birgitte

Haveselskabets Rådgivning

En flytning af din syren vil være risikabel, når den har stået mange år på samme sted. Den har udviklet et stort rodsystem, som ikke kan undgå at tage skade ved en flytning.

Det vil være en god ide at vente et år med at grave planten op, men allerede nu begynde at forberede flytningen. Det gør du ved en såkaldt rodstikning. I en radius på ca. 40 cm fra stammen stikker du en skarp spade ned i jorden hele vejen rundt. Det vil tvinge planten til at danne nye tynde rødder tættere på stammen, og det er netop de tynde rødder, der sørger for at optage vand og næring. Gentag stikningen næste sommer. Næste år i oktober-november er planten klar til at blive flyttet.

Det første års tid efter omplantningen skal du regne med, at der skal vandes, og det er særlig vigtigt i tørre perioder. Efter det første år, skulle syrenen gerne have udviklet så mange nye rødder, at den kan forsyne sig selv med vand. 

Er rodnettet for massivt, til at du kan få spaden i jorden 40 cm fra stammen, vil det blive vanskeligt at flytte planten. Enten vil roden tage for meget skade ved en flytning, eller også bliver klumpen så stor, at den ikke kan håndteres. I så fald vil det være bedre at lade syrenen stå eller fjerne den og plante en ny et andet sted i haven.