Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Kan jeg have et æbletræ i en krukke på altanen?

tir. 29. apr. kl 15:15

Jeg ønsker mig et æbletræ i en krukke på altanen. Kan det lade sig gøre?

Jeg er i tvivl, om jeg skal vælge et almindeligt træ eller et søjleæbletræ. Er der nogle, der er bedre til krukker end andre? Altanen vender mod syd, så sol er der rigeligt af. 

Hilsen Kate 

Haveselskabets Rådgivning

Det kan godt lade sig gøre at have et æbletræ i en krukke på altanen, men det er vigtigt, at krukken/beholderen er stor. Dvs. mindst 45 cm i diameter og i dybden. Jo større, desto bedre.

Om du vælger et almindeligt træ eller et søjletræ afhænger af, hvor meget plads du har. Søjletræerne er meget velegnede til krukker, netop fordi de ikke fylder særlig meget i bredden. og typisk er der valgt sorter og grundstammer, som giver små træer. Desuden kræver de minimal beskæring.

Hvis du vælger et almindeligt træ, skal du være opmærksom på, at det skal være podet på en svag grundstamme som for eksempel M9, M26 eller M27. Du kan se på det mærkat, der sidder på træet, hvilken grundstamme træet er podet på.

Hvis du har plads, skulle du måske overveje at have to æbletræer, så de kan bestøve hinanden. Endelig er der muligheden med at plante et familietræ, hvor flere sorter vokser på det samme træ og dermed kan bestøve hinanden.

Vælger du et almindeligt træ er sorter som ’Rød Ananas’ og ’Lord Lambourne’ gode bud. Af søjletræer vil jeg foreslå ’Flamingo’ eller ’Freja’.

Plant i god jord og gød

Det er vigtigt at plantejorden blandes op med lergranulat og groft sand, så der er noget til at holde på vandet.

Du skal også være opmærksom på vandingen. Særligt i tørre perioder kan det blive et problem at holde jorden fugtigt, og mens æblerne modner, har planten et større behov for vand end ellers.

Husk også at tilføre gødning over sæsonen. Det gødning der er i plantejorden til at begynde med, vil hurtig blive opbrugt. Du kan for eksempel anvende en flydende universalgødning, som blandes op med vandingsvandet. Gød ca. en gang hver anden uge.

Omplant hvert 3.-4. år

Træet kan ikke stå i beholderen i evig tid, uden at du gøre noget. Du skal regne med, at træet skal omplantes ca. hvert 3.-4. år.

Ved omplantningen skiftes alt jorden og du skærer større tykke rødder væk, så roden ikke bliver for stor og kompakt med alderen.