Gå til hovedindhold
Foto: Louise Møller
Spørgsmål & Svar

Kan jeg klippe stauderne ned inden vinteren?

ons. 20. nov. kl 10:59

Jeg synes, mine stauder ser meget kedelige ud om vinteren. De visne toppe pynter ikke ligefrem i haven. Jeg plejer at klippe dem ned om foråret, men jeg tænkte på, om jeg kan gøre det allerede nu? Staudebedet ligger lige ud fra min stue, så jeg kunne godt tænke mig at skære dem ned og få alt det visne ad vejen, så det ser pænt ud.

 

Haveselskabets Rådgivning

Jeg vil klart anbefale, at du venter med at klippe stauderne ned til foråret. Det er ikke til at sige på forhånd, hvordan vinteren bliver, og de sidste to vintre har været meget hårde for havens planter. Den visne top på stauderne er ikke køn, men den hjælper med at beskytte planten mod frost. Hvis vi skulle få en mild vinter uden meget frost, ville der sikkert ikke være nogen problemer i at klippe stauderne ned nu. Men vejret er ikke til at forudsige. Desuden er der også flere stauder der udgør en vigtig fødekilde for fuglene i den koldeste tid.

Hvis der er nogle af stauderne, der har nogle meget store visne toppe, kan du eventuelt klippe den en smule tilbage, men klip dem ikke helt ned til grunden. 

Til foråret kunne du måske overveje at plante nogle stauder, der har flotte vinterstandere, så der også er noget smukt at kigge på i den kolde tid. Det kunne for eksempel være løvehale, elefantgræs, sankthansurt, orientalsk valmue, purpursolhat og pragtrøllike.