Gå til hovedindhold
Tæppestorkenæb, Geranium x cantabrigiense. Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Kan vi plante bunddække langs hækken?

ons. 18. nov. kl 15:33

Sidste år plantede vi en bøgehæk tæt ved huset. For at mindske ukrudt, lagde vi et lag flis under hækken, men havens fugle fornøjer sig med at sprede flisen ud igen på både græsplæne og terrasse. 

Vi tænkte derfor på at plante bunddækkende stauder langs bøgehækken, som kan holde ukrudt nede, og så vi samtidig slipper for at skulle rive flisen tilbage hele tiden. Kan det lade sig gøre? 

Med venlig hilsen
Dorthe 

 

Haveselskabets Rådgivning

I er langt fra de eneste haveejere, der har travlt med at rydde op efter fuglenes besøg. Det er et kendt problem, når man har flis i haven.

Flis er en rigtig god løsning omkring nyplantede hække og andre planter for at undgå ukrudt, men et minus er, at fuglene synes, det er et fantastisk sted at grave efter larver og biller.

Løsningen kunne godt være at plante nogle lave bunddækkende stauder, men selvom I planter tæt, vil det ikke løse problemet her og nu. For der findes desværre ikke nogen hurtig løsning på jeres problem. Det vil tage 2-3 år, før de nye planter er vokset til, og dækker bunden, og i den tid vil fuglene have frit spil. På længere sigt vil I opnå den samme virkning, som flisen giver, nemlig at planterne dækker bunden og forhindrer ukrudt i at komme op. 

I løbet af 5-7 år burde den nye hæk være bred nok til selv at forhindre ukrudt omkring stammerne, men det vil være smukt at have en kant af stauder eller stedsegrøn bunddække langs med hækken, selv efter at hækken er vokset til. 

Vælger du at plante stauder, må du dog leve med, at de visner ned om vinteren. Til gengæld er de smukke og blomstrende om sommeren, når man opholder sig mest i haven. Du skal desuden vælge bunddækkeplanter, der ikke bliver for høje. De vil lukke af for lyset, og så risikerer du et ende ud med en meget langbenet hæk med dårlig forgrening på det nederste stykke. 

Forslag til bunddækkende planter:

De lave bunddækkende stauder kunne fx være:

  • Tæppestorkenæb, Geranium x cantabrigiense.
  • Læbeløs, Ajuga reptans .
  • Skovjordbær, Fragaria vesca.

Eller I kunne vælge et stedse- eller vintergrønt bunddække af fx:

  • Hasselurt, Asarum europaeum.
  • Guldjordbær, Waldsteinea ternata.
  • Krybende dværgmispel, Cotoneaster dammeri 'Rami'.