Gå til hovedindhold
Susanne med det sorte øje, Thunbergia alata, er en sommerblomst som klatrer ved hjælp af sine slyngende stængler. Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Klatreplanter til køkkenhaven søges

man. 24. Mar. kl 14:09

Hvilke andre klatreplanter, udover ærter og bønner, kan jeg have i køkkenhaven? 

Jeg har sat et stativ bestående af to pæle med rio-net imellem. Tanken er, at der skal gro pralebønner og ærter op ad det. Men jeg er i tvivl om, hvordan jeg kommer omkring det i forhold til sædskifte, for jeg kan jo ikke have bønner og ærter det samme sted år efter år. Har I nogen forslag?

Haveselskabets Rådgivning

Det er helt rigtigt, at det anbefales, at man laver sædskifte i køkkenhaven, så jorden ikke udpines og kommer til at lide af jordtræthed. Det kan være en udfordring, når man vælger at have faste klatrestativer i køkkenhaven. Derfor er det en stor fordel at have flytbare stativer så f.eks. pralebønner og ærter ikke står det samme sted flere år i træk. 

Der findes ikke så mange andre køkkenurter, der skal bruge stativ på samme måde som bønner og ærter. Så mit forslag er, at du nogle år planter forskellige enårige sommerblomster op ad rio-nettet. Her findes der til gengæld mange flere forskellige slags. F.eks. Sommerfuglekarse,Tropaeolum peregrinum, tragtsnerle, Ipomoea, og Susanne med det sorte øje, Thunbergia alata.

Nogle af disse klatrende sommerblomster skal gerne sås indendørs i marts. Du kan også købe en slyngblomstermix, som er en sommerblomst-blanding kun bestående af klatrende arter. De kan sås direkte på voksestedet i april-maj.

Hvis der er meget læ i din køkkenhave, kan du også plante frilandstomater eller prydgræskar.