Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Kompost - placering af beholder

ons. 8. aug. kl 9:01

Vi komposterer i en lukket ormekompost-tønde. Det fungerer fint, men der er ikke plads til alt vores haveaffald. Hvordan starter vi en åben kompost, og hvor placeres den bedst i haven?

Haveselskabets Rådgivning

En ormekompost kan tage utrolige mængder have og køkkenaffald, når ormene for alvor tager fat, men det kniber med de grovere materialer. Især rosengrene, kviste, rødder o.l. Disse materialer kan evt. findeles med en kompostkværn, hvis de ikke er for grove. Herefter kan de puttes i ormekomposten.

Den traditionelle åbne kompost laves ved at blande de grove og fine materialer, så der kommer luft til. Grove kviste bør dog altid være findelte, og egentlige grene må bruges på bålpladsen. Du bør stikke komposten om med jævne mellemrum, så de nye og gamle materialer blandes godt, og komposten bør altid være fugtig. Så omsættes den hurtigere. At tilføre gødning fremmer ligeledes omsætningen. Placér komposten i skyggen, så den ikke bliver for tør. Det er ikke altid, at naboen sætter pris på at få en kompost i skellet, men hvis den passes rigtigt, giver den ingen lugtgener.

Læs mere: Guide til kompostering