Gå til hovedindhold
Foto: Magnus Gammelgaard Nielsen
Spørgsmål & Svar

Meldug i klematis - hvad gør jeg?

fre. 11. jul. kl 10:15

Der er kommet en hvid belægning på bladene af min klematis, hvad er det? 

Jeg plantede den langs husmuren i foråret. Blomsterne skal lige til at springe ud. Men nu er jeg bekymret for, om planten er syg. Kan I svare på, hvad det er og hvad jeg kan gøre ved det? 

 

Haveselskabets Rådgivning

Din klematis har fået meldug. Det er en svampesygdom, som kan angribe mange af vores planter i haven. Det sker typisk, hvis planten står for tørt, som det ofte er tilfældet med planter der vokser op ad en husmur eller under et udhæng. 

Det er sjældent noget, der slår planterne ihjel, men det ser ikke pænt ud, og det hæmmer også plantens vækst.

Inden det breder sig for meget, skal du fjerne alle de angrebne blade og smide dem i skraldespanden. Hvis hele planten er kraftigt angrebet, synes jeg, du skal vente med at gøre noget til planten er afblomstret. Herefter klipper du hele planten ned, så alle de gamle blade fjernes. 

Klematis opdeles i tre grupper. De sent blomstrende tilhører gruppe 3, og det er ofte klematis fra denne grupper, der angribes af meldug. De sorter der tilhører gruppe 3 blomstrer på årsskud, hvilket vil sige, at de skal klippes helt ned hvert forår, hvis man vil undgå, at de med tiden blive ranglede i toppen og bare forneden.

Hvis en klematis fra denne gruppe er kraftig angrebet af meldug, kan man med fordel skære den ned allerede om efteråret. På den måde får man fjernet alle de inficerede blade og stængler, så svampesporerne ikke overvintrer. 

Fremover skal du, særligt i tørre perioder, være opmærksom på at vande planten med jævne mellemrum.