Gå til hovedindhold
Tegning: Lulu Jacobsen
Spørgsmål & Svar

Nyt bed til sommerhushaven

tor. 5. Mar. kl 15:46

Jeg søger forslag til afløsning af rynket rose, Rosa rugosa, der er plantet som afgrænsning af græsplænen på vores sommerhusgrund.

Grunden ligger i et engområde ned mod fjorden. Sommerhuset er beliggende ca. 50 m fra Limfjorden i den vestlige del, nærmere betegnet på Jegindø. Området er meget forblæst.

Haveselskabets Rådgivning

I skulle gerne vælge en beplantning, der passer ind naturligt ind i det omgivende landskab og samtisig bevare den fjordudsigt, jeg formoder, der er fra sommerhusgrunden. Beplantningens samlede indtryk skal virke som en let afgrænsning til engarealet og samtidigt ikke være højere, end at I kan se ud over fjord og landskab.

Jeg går ud fra, at I har en mager sur sandmuldet jord, og at I ønsker en lav bunddække, der med tiden dækker bedet. Jeg foreslår, at I tilplanter jeres bed med små grupper på tre lave typer enebær. Her anbefaler jeg Juniperus communis ’Vase’, J. communis ’Suecica’ som begge er søjleformede og max. bliver 1 meter høj.

Desuden vil jeg foreslå Juniperus sabina ’Thomsen’, der har en mere kompakt lav form med en maks. højde på ca. 20-30 cm.

Hårdført og nemt bed

Som bunddække imellem disse smågrupper af enebær, foreslår jeg lyng - fx hedelyng, Calluna vulgaris ’Alba Plena’, som er hvid, eller Calluna vulgaris ’J. H. Hamilton’, som er mørkrosa. Hedelyng blomster i sensommeren.

Klokkelyng, Erica tetralix, er også en mulighed. Den blomstrer i det tidlige forår og fås fra hvid til mørkrøde nuancer. Fx. Erica carnea ’Winter Beauty’ som blomstrer i rosa eller Erica c. ’Mrs. D. F. Maxwell’ med yndige, mørkerøde blomster.

Med denne beplantning får I et bed, der vil blomstre smukt og passe ind i omgivelserne. Bedet kan klare det vindblæste klima, og samtidig er det næsten vedligeholdelsesfrit, så snart det er groet til.