Gå til hovedindhold
Nøddesnudebillens larve spiser nødden inden den forpubber sig og senere bliver til en bille. Foto: Magnus Gammelgaard
Spørgsmål & Svar

Orm i hasselnødder - hvad gør jeg?

fre. 18. sep. kl 8:22

Jeg har desværre konstateret orm i de fleste hasselnødder fra årets høst. Hvad er det for nogen, og hvad kan jeg gøre for at undgå det til næste år? 

Med venlig hilsen
Karin  

Haveselskabets Rådgivning

Det er nøddesnudebillen, der er på spil. Eller rettere sagt, dens larver. 

Den lille bille lægger æg i de grønne bløde nødder i juli, og larverne lever af at spise nødden. Når larven har spist nødden, gnaver den sig ud af skallen, og graver sig ned i jorden, hvor den overvintrer som puppe. 

Nøddesnudebillen er svær at bekæmpe. Mens larverne er små, ligger de godt beskyttet inde i nødden. Og billerne flyver omkring, og er i sagens natur ikke lige til at indfange. 

Hvis du kan kultivere jorden under buskene med jævne mellemrum gennem efteråret og vinteren, kan du begrænse angrebet til næste år. Det vil få pupperne op til overfalden, så de tørrer ud. Man kan også forhindre larverne i at trænge ned i jorden ved at dække med plastik under buskene i august og september. 

Hvis du til næste år opdager nødder, der stadig sidder på busken, hvor du finder levende larver, kan du fjerne de angrebne nødder. Denne metode til bekæmpelse kan være vanskelig, hvis man har en meget stor busk, og det kan være svært at se, om der er en larve inde i nødden eller ej.

Der kan være stor forskel på omfanget af angreb fra år til år, så fordi du har haft mange orm i hasselnødderne i år, er det ikke ens betydende med, at problemet vil være lige så stort til næste år. 
 

Noeddesnudebille

Kommentarer

…. får man, når man lader hønsene gå mellem haslerne. For de spiser larverne ! MM Hanne Wielandt

Vil du kommentere på indholdet?

Du skal være medlem af Haveselskabet for at kunne oprette en kommentar på hjemmesiden