Gå til hovedindhold
Foto: Flickr
Spørgsmål & Svar

Pæretræ - beskæring

fre. 21. nov. kl 14:55

Min datter har et pæretræ i sin have. Det er temmelig højt, og hun ønsker at skære toppen af, så det kun er ca. 4 m højt. Kan beskæringen foretages efter løvfald, og skal der fremover tyndes ud i alle de nye skud, som kommer? Træet er ret smalt og ca. 7 m højt.

Haveselskabets Rådgivning

Pæretræet kan i princippet tåle den kraftige beskæring til den halve højde, men der vil dannes mange vanris som det vil være nødvenigt at tynde ud i. Så hvis din datter vælger at beskære træet så kraftigt, må hun også være forbredt på en del ekstra beskæringsarbejde fremover. De nye skud kommer altid i toppen og i større eller mindre antal ned ad stammen.

Hun bør også tænke over træets form og udseende bagefter. Det vil næppe komme til at se særlig pænt ud, så måske er løsningen en mere moderat beskæring eller at fælde træet og plante noget der ikke bliver nær så højt.

En anden mulighed er at stamme træet op. På den måde opnås mere lys i haven. Et højstammet træ er nemmere at vedligeholde, og træets form og skønhed bevares i højere grad.

Det bedste tidspunkt for beskæring af pære er starten af juli til midten af september. Vælges den drastiske løsning med halvering af træets højde, bør beskæringen dog ske i februar-marts, så træet ikke mister for meget energi i form af blade.