Gå til hovedindhold
Foto: John A. Hansen
Spørgsmål & Svar

Pelargonierne med gråskimmel - hvad gør jeg?

man. 24. Mar. kl 14:25

Mine pelargonier er blevet angrebet af mug. Hvad vil I anbefale, at jeg gør?

Pelargonierne har været opbevaret i et frostfrit rum vinteren igennem. Nu ser det ud til, at de er blevet angrebet af en svamp, der minder lidt om mug, og jeg er i tvivl om, de kan reddes. Det sidder fortrinsvis i enden på de afklippede grene. Kan I måske fortælle mig, hvad det er for en svamp, og hvad jeg kan gøre ved det?

Hilsen John 

Haveselskabets Rådgivning

Ifølge Haveselskabets ekspert i sygdomme og skadedyr, Magnus Gammelgaard, er dine pelargonier blevet angrebet af gråskimmel, Botrytis cinerea. Det er en af de mest almindelige svampesygdomme, som angriber vores planter. Heldigvis kan den kun angribe gennem sår, og heldigvis kræver den høj luftfugtighed, for at sporerne kan spire.

Netop pelargonie angribes ofte af denne svamp. Om efteråret, når man tager planterne ind til overvintring, må man regne med, at der altid ligger svampesporer af gråskimmel tilbage på blade og stængler.

Anbringes planterne fugtigt, vil disse kunne spire og give infektioner. Beskærer man samtidig sine planter, laver man åbne sår, og det er som regel her, det går galt. Det er derfor vigtigt, at man lader disse sår tørre ind, inden planterne anbringes i et fugtigt rum. Opdager man angreb i vintrens løb, skæres syge blade og stængler af, og planterne stilles mere tørt. Det er også det jeg vil anbefale at du gør med dine pelagonier. Så må vi håbe de kan komme sig over angrebet. 

Ofte er gråskimmel i pelargonier et stort problem, når man laver stiklinger, som jo netop skal stå fugtigt, inden de har dannet rødder. Her kan det hjælpe at bruse stiklingerne med vand, før de sættes i jorden for herved at skylle sporerne væk. Det gælder desuden om, atm undgå at have for mange og store blade på de enkelte stiklinger.