Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Plantning i januar

tir. 17. jan. kl 8:28

Jeg har her i januar købt en japansk hænge kirsebær, opstammet syren, japansk kristtorn, opstammede roser, opstammet pil og opstammet benved. De står i mit uopvarmet drivhus og har dermed alle fået frost. De står alle i de potter, de er købt i. Mit spørgsmål er, om jeg kan plante dem i haven, her i weekenden, da det skulle blive + grader og dermed mulighed for at komme i jorden.
Tak for hjælpen.
Mvh. Jeanette

Haveselskabets Rådgivning

Alle dine nye planter kan du plante så snart der ikke længere er frost i jorden. Undtagen de opstammede roser. Dem vil jeg anbefale at du lader stå i drivhuset lidt endnu. Alle roser er sårbare omkring podestedet. På almindelige haveroser er podestedet under jorden, og er godt beskyttet, men på opstammede roser sidder podestedet lige under kronen. I hårde vintre kan det være nødvendigt at beskytte podestedet, ved at binde halm eller lignende omkring. I milde vintre er det ikke nødvendigt at gøre noget, men det er jo altid svært at vurdere på forhånd, hvor koldt det bliver. Derfor synes jeg, at du for en sikkerheds skyld skal lade roserne stå i drivhuset til slutningen af februar. Det kan nemlig også være farligt at lade den stå for længe i drivhuset, fordi man snyder roserne til at tro at det er blevet forår. Det kan få dem til at springe ud for tidligt, så de nye skud bliver svedet af nattefrosten når de plantes ud.

Hvis der er frost i jorden i slutningen af februar, må du nøjes med at sætte roserne udendørs, og vente med at plante dem til du igen kan komme i jorden.