Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Ranunkel - er de vinterhårdføre?

tor. 26. jan. kl 16:47

Jeg har en gammel ranunkel i haven, som kommer år efter år. Men jeg kan læse, at ranunkel-knolde skal tages ind om vinteren - er der tale om nye og mere sarte sorter? Jeg vil nemlig gerne have nye/flere af dem.

Med venlig hilsen
Marianne

Haveselskabets Rådgivning

Der findes over 300 forskellige arter af ranunkel, så der er tale om en meget stor planteslægt. Der findes ranunkler, som vokser vildt i den danske natur, andre som kun kan trives i alpine områder, og så er der ranunkler, som ikke tåler frost.  

Nogle ranunkler er vand- eller sumpplanter, andre er stauder med trævlerødder og en mindre del er knoldplanter.

Stauderanunkler

De stauderanunkler vi dyrker i haven er vinterhårdføre, og skal ikke tages ind om vinteren. Hvis du vil have flere, så kan de alle formeres nemt ved deling enten om foråret eller efteråret. Det gælder bl.a. spansk ranunkel, Ranunculus amplexicaulis, Sølvknap, Ranunculus acontifolius ’Pleniflorus’ og guldknapranunkel, Ranunculus acris ’Multiplex’.

Have-ranunkel, Ranuncullus aciaticus

Haveranunkel

Når man flere steder kan læse om ranunkler med knolde eller kødede rødder, der skal tages op om vinteren og opbevares frostfrit, så er der sandsynligvis tale om haveranunkel, Ranunculus aciaticus. De stammer oprindeligt fra Lilleasien, og der findes mange sorter i et utal af sorter, de fleste med fyldte blomster.

Ønsker man flere af den type ranunkler, kan de formeres ved at dele knoldene, når man graver dem om op om efteråret.