Gå til hovedindhold
Foto: Jannie B. Hedetoft
Spørgsmål & Svar

Rodhalsgaller på rosens stængler - hvad fejler den?

tor. 9. jan. kl 11:42

Da jeg forleden gravede en af mine roser op, opdagede jeg at den havde nogle mærkelige udposninger på grenene lige over roden. Kan I fortælle mig, hvad den fejler? Jeg har aldrig set det før. 

 

Haveselskabets Rådgivning

Ifølge rosenekspert, Peter Jordt, er der tale om rodhalsgaller. Det skyldes bakterier i jorden der forårsager ændringer i rosens celler, så planten udvikler denne svulstlignende deformitet. Som oftest udvikles den ved basis, men den kan også forekomme angreb længere oppe på rosens grene. Som regel sker angrebet som følge af en beskadigelse af grenen. Sygdommen er heldigvis ikke udbredt, og den svækker ikke rosen i nævneværdig grad.

Behandling

Der findes ikke nogen behandling, som kan forbygge eller udbedre skaden. Derfor er midlet her og nu beskærersaksen. Klip tilbage, så alt sygt væv er væk, og fjern også de ældste grene på rosen. Det er en god ide at rense beskærersaksen undervejs med sprit.

Forebyggelse

Sunde roser angribes kun sjældent af bakterierne, som er årsagen til udviklingen rodhalsgallen.

Sunde roser kræver sund jord. Dæk derfor jorden med et 3-4 cm kompost. Gødsk med en handelsgødning af typen NPK 12-5-14 eller en tilsvarende, hvor N og K-tallet er omtrent lige store. Vand i tørre perioder.

Det er også vigtigt at forynge rosen løbende. Fjern altid syge og beskadigede grene. Ved forårsbeskæringen fjernes de grene, som er fire år eller ældre.