Gå til hovedindhold
Foto: Allan Høxbroe
Spørgsmål & Svar

Sætter kamelia frø i Danmark?

tir. 26. aug. kl 8:54

Kan det passe, at vores kamelia har fået en frugt?

I havestuen har vi tre kamelia, der står sammen i en gruppe. Den ene har for første gang sat noget, der kunne ligne en frugt, men kan det virkelig passe? Vi har aldrig set det før, og troede ikke, at kamelia satte frugt i Danmark. Planterne blomstrede i februar-marts.

 

Haveselskabets Rådgivning

Den er god nok. Kamelia sætter frøkapsler i vores klima, men ifølge Haveselskabets ekspert Allan Høxbroe er frøene sjældent levedygtige, og det hænder også, at der slet ingen synlige frø er i kapslen. Nogle sorter og især arter er bedre til at sætte frøkapsler end andre.

Når kapslen er modnet, sprækker den, og hvis der ellers er levedygtige frø i, kan de sås med det samme. De spirer helt ukompliceret.

Bestøvningen lykkes selvfølgelig ikke i et glasrum, hvor insekter ikke får adgang til blomsterne, men man kan selv flytte blomsterstøv rundt til andre planter med en pensel.

Der sælges mange sorter af kamelia, og når man køber dem, er det i følge Allan Høxbroe vigtigt, at man undersøger, om de er beregnet til at plante udendørs, eller kun kan trives i udestuen og på terrassen om sommeren.

Mange af de kamelia man kan købe, kan ikke klare en almindelig dansk vinter, men der findes sorter, som er robuste nok til at stå udendørs hele året.