fbpx Skjoldlus på citrontræ - hvad gør jeg? | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Spørgsmål & Svar

Skjoldlus på citrontræ - hvad gør jeg?

tor. 30. jun. kl 11:49

Jeg fik et citrontræ sidste år, og i løbet af vinteren var bladene blevet belagt med et sort lag, som dog kan vaskes af. Men der sidder også nogle små flade dyr på undersiden af bladene, som kan pilles af. Jeg har så også fået et limetræ her i foråret, og kan nu se, at der er kommet de samme dyr på det. Vi har mange myrer, og de kravler flittigt på de to træer. Jeg håbede, de kun hjælpe med at bekæmpe utøjet, men det ligner nærmest det modsatte. Hvad er det for noget og hvad kan jeg gøre? Håber I kan se på billederne, hvad det er.
Mvh
Dorthe

Haveselskabets Rådgivning

Dine planter er angrebet af skjoldlus, som desværre kan være meget svære at bekæmpe. De beskytter sig godt under det lille flade skjold. Herunder lægger de også deres æg. Når æggene klækkes, kommer de små vandrelarver frem, og så er det tid at sætte ind med bekæmpelse.

Du kan forsøge at fjerne så mange skjold, du kan, med fingrene. Sidder der også skjold på stammen, kan du bruge en stiv børste til at fjerne dem. Hvis planterne er meget hårdt angrebet, kan det ende med, at de må kasseres, men i første omgang, synes jeg, du skal gøre en indsats for at bekæmpe dem.

De sorte belægninger på bladene er såkaldte branddugsvampe. Skjoldlus udskiller honningdug, som er et sukkerholdig stof, der lægger sig på overfladen af bladene. På dine billeder kan man også se myrer. De er vilde med honningdug.

Honningduggen giver grobund for branddugsvampe, som ses som sorte eller mørke belægninger på bladene. Det er ikke særlig kønt at se på, og det hæmmer også fotosyntesen hos planten. Men ud over det, skader det ikke planten synderligt.