
Skovhavens blå klokke
I foråret var jeg en tur i England, hvor jeg så tæpper af blå blomster i parkernes skovbund. Hvilken blomst er der tale om, og hvis den kan trives herhjemme, hvordan dyrkes den så?
Haveselskabets Rådgivning
Planten er uden tvivl klokkeskilla, Hyacinthoides non-scripta, der på engelsk kaldes ’bluebells’. Den danner i april måned store blå tæpper i de engelske skovbunde, parker og haver.
Planten har de seneste godt 100 år bredt sig i det sydengelske landskab og er blevet englændernes svar på vores hvide anemone.
Klokkeskilla kan sagtens trives herhjemme. Den er ikke særlig udbredt i naturen, men er en velegnet løgplante til skovhaven. Den foretrækker en lys overskov bestående af fx eg og ask.
I en mindre have, vil den trives fint under træer og lette buske rundt om i haven, hvor jorden er humusrig, muldet og ikke for tung.
Klokkeskillaens smukke klare blå klokker afløser havens andre løgvækster og blomstrer i perioden maj-juni.
Dyrkning af klokkeskilla kan ske ved at lægge løg om efteråret. Du kan også selv formere den, da den forvilder sig forholdsvis nemt ved frø.
Udsåning er bedst i juni-juli. Først rives jorden, hvorpå du lægger 1-2 cm humusrig omsat kompostjord eller spagnum. Frøet sås herefter ud. Der rives let til slut.
I skovbundens humusrige jord, kan du så den direkte. Det første år efter spiring kommer der kun et kimblad. Først andet eller tredje år sætter de blomster.